Arbeidsonrust bij de politie in Argentinië heeft tot hevige onlusten en plunderingen geleid, waarbij al negen doden zijn gevallen. 

Argentijnse media meldden dinsdag dat de ongeregeldheden zich over het land verspreiden sinds ze afgelopen week in Córdoba, ruim 600 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Buenos Aires, begonnen.

Het laatste omgekomen slachtoffer is volgens meldingen van de krant Clarín een hoge politiefunctionaris in de provincie Chaco die in een stadje niet ver van de grens met Paraguay tijdens plunderingen werd doodgeschoten.

De politie in deze provincie heeft het werk inmiddels hervat, nadat de autoriteiten hadden beloofd het salaris te verdubbelen.

Buenos Aires heeft federale politie-eenheden naar verscheidene plaatsen gestuurd om de orde te herstellen. Het agentenprotest dat tot de wanorde leidt, is al verspreid naar zeventien provincies, meldde Clarín. Argentinië is 65 keer groter dan Nederland en is verdeeld in 23 provincies en de hoofdstedelijke regio.

Geen akkoord

In de meeste plaatsen is nog lang geen akkoord tussen de politie en de werkgever, de provincies. Maandag sprak een aantal provinciegouverneurs met elkaar af niet met de politiemensen te onderhandelen die hun werk hebben neergelegd. Wel stellen ze een hoger minimumloon voor agenten van circa 1000 euro per maand in het vooruitzicht.