Het Nederlandse stel dat in juni in Jemen werd ontvoerd, is afgelopen weekend vrijgelaten. Woensdagmiddag keren zij terug in Nederland. 

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag dinsdag bekendgemaakt.

Ze landen op Schiphol en zullen na aankomst een korte verklaring afleggen en de media te woord staan. 

Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen werden op 8 juni ontvoerd door gewapende mannen in de Jemenitische hoofdstad Sana'a. In juli dook een filmpje op waarin het tweetal een dramatische oproep deed aan Nederland om iets aan hun situatie te doen. Daarna was het lange tijd stil rond de zaak.

Spiegel werkte in Jemen als correspondent voor onder meer de NOS, NRC Handelsblad en Elsevier. Woensdag zullen ze in Nederland arriveren.  

Nederland en Jemen melden in een gezamenlijke verklaring dat de twee Nederlanders afgelopen weekend dicht bij de Nederlandse ambassade werden vrijgelaten. Een woordvoerder van het ministerie kon hier niet nader op ingaan. 

'Gaat goed'

"Yes, yes, yes, we zijn vrij! Het gaat erg goed met ons'', schrijft Spiegel dinsdagmiddag op Facebook over haar ontvoering.

''We zullen binnenkort contact met iedereen opnemen, maar voor nu: bedankt allemaal voor jullie steun. Jullie hebben geen idee hoe fantastisch dat was, en nog altijd is, voor ons en onze families. We houden van jullie en houden nog altijd van Jemen (behalve van een paar 'assholes').''

Timmermans

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is "buitengewoon blij en opgelucht", meldt het ministerie in een persbericht.

''Beiden maken het naar omstandigheden goed'', stelt het ministerie. "Ze zijn opgevangen door de Nederlandse ambassade in Sana'a. Minister Timmermans verwacht dat beiden snel met hun families herenigd worden." 

Timmermans: "Dit is geweldig nieuws. Allereerst natuurlijk voor Judith en Boudewijn zelf en daarnaast voor hun families en dierbaren." 

De minister heeft gebeld met Spiegel en Berendsen. Ook heeft hij met hun familie gesproken over de goede afloop. 

Verantwoordelijkheid

Buitenlandse Zaken benadrukt dat Nederland ''de Jemenitische autoriteiten steeds heeft gewezen op hun verantwoordelijkheid voor een veilige en ongedeerde terugkeer van de gijzelaars''.

De Nederlandse ambassadeur in Jemen en de president van Jemen, Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi, hebben elkaar ontmoet na de vrijlating. Beide landen spreken hun waardering uit voor alle pogingen die hebben geleid tot de vrijlating van het tweetal.

Al-Hadi is erg blij met de goede afloop, maar benadrukt dat er nog steeds mensen gegijzeld worden in Jemen. Hij riep de groepen die achter deze ontvoeringen zitten op om het voorbeeld van de Nederlanders te volgen en ook hun gijzelaars vrij te laten.

Het Nederlandse kabinet ondersteunt deze oproep van Hadi, die benadrukte dat het belangrijk is een Jemen op te bouwen dat vrij is van geweld en terrorisme.

NRC

De hoofdredactie van NRC Handelsblad is ''bijzonder blij'' met het nieuws. Het stel heeft het zwaar gehad, maar is veilig en ongedeerd, liet een woordvoerster namens de hoofdredactie weten.

Ook de NOS ''is erg blij'' dat de ontvoerders het stel hebben vrijgelaten en dat zij het goed maken. ''We hopen dat zij snel zullen worden herenigd met hun dierbaren.'' De omroep heeft nog geen contact met Spiegel gehad, liet een woordvoerster weten.

Journalistenvakbond NVJ reageerde eveneens opgelucht en blij. De organisatie onderhield de afgelopen maanden intensief contact met onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken en heeft zich in het belang van de veiligheid achter de schermen ingespannen voor de vrijlating van Judith Spiegel en haar partner.