Australië gaat een nieuwe strategie hanteren om grote haaien te doden die dicht bij populaire stranden aan de westkust van het land zwemmen.

Dat is besloten nadat in de afgelopen twee jaar zes mensen zijn omgekomen door haaienaanvallen.

Bij de stranden bij de stad Perth en de noordwestkust worden speciale zones ingesteld waarbinnen de haaien een gevaar worden geacht. Speciaal ingehuurde beroepsvissers moeten daar haaien die langer zijn dan drie meter vangen en doden.

Ook worden een kilometer voor de kust boeien met aas uitgezet om de dieren te vangen. Vanuit helikopters gaat waarschijnlijk naar de dieren gespeurd worden.

Beschermd

Witte haaien zijn beschermd in Australië. Maar als ze een directe bedreiging vormen mogen ze worden gedood. Experts en dierenbeschermers zijn niet te spreken over de nieuwe plannen om de dieren te bejagen.

''Dit is een instrument om haaien te doden en de populatie te verkleinen. Dit is eigenlijk een ruiming. Het is ongelukkig beleid'', aldus haaienexpert Christopher Neff. Volgens de regering van de deelstaat West-Australië zijn de maatregelen nodig om badgasten en watersporters te beschermen.

Bij Australië zijn in november twee mensen gedood door haaien, van wie één bij de westkust.