De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag toegezegd dat de VS Frankrijk en Afrikaanse landen zullen helpen de veiligheid in de roerige Centraal-Afrikaanse Republiek te herstellen.

Aan boord van het regeringsvliegtuig Air Force One riep de president de tijdelijke regering van het Afrikaanse land op alles in het werk te stellen om de vrede te herstellen.

''Jullie, de trotse burgers van de Centraal-Afrikaanse Republiek, hebben de macht om ervoor te kiezen een nieuwe weg in te slaan.''

Het Rode Kruis vorige week dat meer dan 280 lijken zijn verzameld in twee dagen van geweld. In totaal kwamen alleen al in de hoofdstad tot nu toe minstens 400 mensen om het leven bij de gevechten. Veelal gaat het tussen christenen en moslims.

In grote delen van het land is bevolking uit de dorpen de jungle ingevlucht uit angst voor moordende en plunderende strijders van de groepering Séléka (Alliantie). De 'alliantie' is voortgekomen uit groepen islamistische rebellen uit het noordoosten.

Hollande

De Franse president François Hollande brengt dinsdag een bezoek aan het land, waar het Franse leger sinds vorige week bezig is de rust te herstellen en milities te ontwapenen. Daarbij zijn volgens de regering van Frankrijk tot nu toe twee Franse militairen om het leven gekomen.

Hollande bezoekt de Centraal-Afrikaanse Republiek op de terugweg van Zuid-Afrika. Daar woont hij dinsdag eerst de herdenkingsdienst voor de overleden oud-president Nelson Mandela bij.