Het akkoord over het nucleaire programma van Iran ''is dood'' als het Amerikaanse Congres nieuwe sancties tegen het land aanneemt. 

Dit zegt de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif in een maandag gepubliceerd interview met Time Magazine.

''Als het Congres sancties aanneemt, laat dat zien dat de VS niet serieus genoeg zijn en een gebrek aan wil hebben om tot een oplossing te komen'', aldus Zarif. Iran bereikte eind november na een jarenlange impasse een voorlopig akkoord met zes wereldmachten over het atoomprogramma.

De Islamitische Republiek beloofde onder meer de verrijking van uranium te beperken tot een niveau dat noodzakelijk is voor het opwekken van elektriciteit. In ruil daarvoor worden internationale strafmaatregelen verzacht. Binnen een half jaar moet er een vervolgakkoord komen.

Wantrouwen

Het wantrouwen over en weer is nog altijd groot. Diverse Amerikaanse parlementariërs hebben sceptisch gereageerd op het akkoord. Ze werken alvast nieuwe sancties tegen Iran uit, zodat die snel ingevoerd kunnen worden als een definitief akkoord uitblijft of Iran zich niet aan de afspraken houdt, tot ergernis van de Iraniërs.

De economie van het Aziatische land heeft ernstig te lijden onder de strafmaatregelen, die een verlammende werking hebben op de oliesector en het bankwezen.