Er waren nog honderden mensen aan boord van de Costa Concordia toen kapitein Francesco Schettino het op de rotsen gelopen cruiseschip verliet in een reddingsboot. 

Dat heeft kapitein Gregorio De Falco van de Italiaanse kustwacht maandag tijdens het proces van Schettino verklaard. De Falco is degene die Schettino de huid vol schold en beval terug te keren naar zijn schip.

Voor de rechtbank in Grosseto werden maandag geluidsopnames afgespeeld van telefoongesprekken waarin Schettino aan De Falco verklaarde dat er misschien nog tien mensen aan boord waren. In werkelijkheid waren dat er honderden, zei De Falco. 

De Falco en Schettino belden op de noodlottige avond meerdere keren met elkaar. Uiteindelijk verloor De Falco het geduld: ''Ga weer aan boord!'' Toen het bandje met het telefoongesprek werd afgespeeld, sloeg Schettino de ogen neer in de rechtszaal, aldus persbureau ANSASchettino ging niet meer terug aan boord.

Gerustgesteld

De Falco verklaarde tevens dat de bemanning van de Costa Concordia op de avond van 13 januari 2012 de kustwacht herhaaldelijk gerustgesteld heeft. 

Dat er sprake was van een lek, kwam pas naar buiten door telefoontjes van passagiers naar familieleden. Anders waren mogelijk eerder reddingsboten en helikopters gestuurd.

Dood door schuld

Schettino staat terecht op verdenking van dood door schuld en het voortijdig verlaten van zijn schip. Hij wordt ook beschuldigd van het veroorzaken van de schipbreuk door te dicht langs de rotsen bij het Toscaanse eiland Griglio te varen. Het scheepsongeluk in 2012 kostte aan 32 mensen het leven.