Hoofdaanklagster Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof (ICC) is bezorgd over de ''dagelijks verslechterende'' situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). 

Er komen in Den Haag berichten binnen van moorden, seksueel geweld, het ronselen van kindsoldaten en andere zware misdaden, aldus een maandag uitgegeven verklaring.

Bensouda wijst alle partijen erop dat deze misdaden onder de bevoegdheid van het ICC vallen. Daders lopen het risico van strafvervolging door het hof. De Gambiaanse roept ertoe op de aanvallen op burgers te staken.

Het ICC voert al een proces wegens oorlogsmisdaden in de CAR, tegen Jean-Pierre Bemba. Die voormalige vicepresident van de Democratische Republiek Congo staat sinds 2010 terecht. Hij liet zijn troepen meevechten in de interne strijd in buurland CAR. De mannen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan moord, verkrachting en plundering in 2002/2003.

Logistieke steun

Inmiddels hebben de Verenigde Staten verzoeken gekregen logistieke steun te verlenen aan de troepen van Frankrijk en de Afrikaanse Unie in de CAR. Volgens het Pentagon is de kans groot dat de VS gehoor geven aan die verzoeken, zei een functionaris maandag.

Volgens de functionaris, die anoniem wilde blijven, zou de hulp lijken op de steun die de VS verleenden aan Frankrijk in de campagne tegen islamitische terroristen in Mali. Daarbij werd onder meer een luchtbrug ingericht en informatie van veiligheidsdiensten gedeeld.