De recent opgepakte Greenpeace-activisten, leden van de vrouwenpunkband Pussy Riot en meer dan twintigduizend andere personen zullen amnestie krijgen van Rusland.

Dat meldt nieuwszender RT maandag. De zender baseert zich op de krant Izvestia en persbureau Interfax.

Het persbureau citeert een uitspraak van de woordvoerder van het Russische parlement.

Aanleiding voor de amnestiewet is de verjaardag van de grondwet van de Russische Federatie, die 12 december 1993 werd aangenomen. Het lagerhuis, de Doema, zal de wet naar verwachting voor het einde van dit jaar aannemen, meldde Izvestija. Binnen een half jaar moeten de mensen op wie de wet van toepassing is, worden vrijgelaten. Het zou in totaal om meer dan 20.000 mensen gaan.

De autoriteiten in het land hebben niet op het bericht gereageerd. Dat gewerkt wordt aan een uitgebreide amnestiewet ter ere van de verjaardag van de republiek is geen geheim, maar wie daarvoor in aanmerking komt, staat officieel nog niet vast

Enkele dagen geleden maakte premier Dmitri Medvedev nog bekend dat leden van Pussy Riot geen aanspraak zullen maken op amnestie. Poetin liet al weten achter het verlenen van amnestie te staan. 

Pussy Riot verstoorde in februari 2012 in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kathedraal in Moskou een mis met een 'punkgebed' tegen president Vladimir Poetin. 

De 26 actievoerders van Greenpeace, onder wie twee Nederlanders, hebben hun paspoort weliswaar teruggekregen, maar kunnen Rusland niet uit omdat daarvoor een geldig visum nodig is.