De gevreesde val van het Italiaanse kabinet-Letta is wat Matteo Renzi betreft niet aan de orde. 

Dit zei de kersverse voorzitter van de Democratische Partij (PD) maandag tijdens zijn eerste persconferentie.

De ambitieuze burgemeester van Florence was zondag met een meerderheid van 68 procent van de stemmen tot nieuwe PD-voorzitter gekozen. Vorig jaar deed hij tevergeefs een gooi naar het kandidaat-premierschap van centrumlinks.

Menig Italiaan vreest dat hij het kabinet van zijn partijgenoot Enrico Letta ten val zou kunnen brengen om, gesteund door zijn triomfantelijke overwinning zondag, bij vervroegde parlementsverkiezingen opnieuw het kandidaat-premierschap op te eisen.

Een regeringscrisis nu is niet in het belang van Italië met zijn enorme schuldenlast, dat zijn economie moet hervormen en het vertrouwen van de financiële markten moet zien te houden.

Schoon schip

Binnen de PD, de grootse regeringspartij van oud-communisten en progressieve katholieken, wil de 38-jarige Renzi schoon schip maken.

Hij wil de resterende oude structuren van de met de vakbonden verweven Italiaanse Communistische Partij (PCI) openbreken en het ontslagrecht liberaliseren. Daardoor kan de PD attractiever worden voor kiezers van het rechtse kamp van Silvio Berlusconi.