De verwijdering van chemische wapens uit Syrië gaat mogelijk langer duren dan gepland. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft dat maandag gezegd. 

De vertraging komt omdat de wapens het land uit moeten terwijl de burgeroorlog nog volop woedt, weet de organisatie, die dinsdag de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst neemt in de Noorse hoofdstad Oslo.

Er zou echter alleen sprake zijn van kleine vertragingen. De uiteindelijke deadline van medio 2014 blijft realistisch, zei OPCW-hoofd Ahmet Üzümcü. De gevaarlijkste wapens moeten voor het einde van dit jaar Syrië uit zijn, terwijl wapens uit een tweede categorie voor 5 februari moeten zijn weggehaald.

''Gezien de omstandigheden in dat land zal het heel moeilijk zijn deze planning te halen'', zei Üzümcü.

In totaal moeten 1290 tonnen met chemisch materiaal worden vernietigd. De OPCW is sinds oktober in Syrië aanwezig om de ontmanteling van de wapens in gang te zetten.

Afgelopen week hebben de Verenigde Staten aangeboden een aantal componenten te vernietigen. 

Veroverd

Syrische staatsmedia melden maandag dat het Syrische leger het westelijke stadje Nabek heeft heroverd. Syrische activisten zeggen echter dat rebellen nog steeds delen van Nabek in handen hebben. Het stadje ligt in de buurt van een belangrijke snelweg die het noorden met het zuiden van het land verbindt. 

De weg bij Nabek is van grote strategische waarde, en niet alleen omdat hij de hoofdstad Damascus met het noorden verbindt.

De OPCW zei vorige week het Syrische gifgasarsenaal via deze snelweg naar de noordelijke havenstad Latakia te willen vervoeren. Eenmaal in Latakia worden de chemische wapens waarschijnlijk naar een locatie op zee gebracht om vernietigd te worden. 

Alle berichten over Syrië

VS ruimen al jaren chemische wapens Wat zijn chemische wapens? Meer over Sarin