Een van de mannen die ervan worden verdacht de Britse militair Lee Rigby te hebben vermoord, heeft gezegd dat hij van het terreurnetwerk al-Qaeda houdt. 

De 28-jarige Michael Adebolajo omschreef zichzelf maandag tijdens de rechtszaak als een strijder, ''en dit is een oorlog'', citeert de BBC.

Adebolajo zou Rigby samen met de 22-jarige Michael Adebowale hebben aangereden met een auto en hem daarna hebben gedood met messen, waaronder een vleesmes. Ze worden ook verdacht van poging tot moord op een agent en samenzwering.

De verdachte is opgegroeid als christen, maar verklaarde zich als eerstejaarsstudent te hebben bekeerd tot de islam. Hij heeft de strijdnaam Mujaahid Abu Hamza aangenomen.

''Al-Qaeda beschouw ik als moedjahedien (heilige strijders). Ik hou van hen, ze zijn mijn broeders.''

Hoewel de twee verdachten formeel hebben ontkend, verklaarde Adebolajo in de rechtszitting omstandig hoe ze tot hun keuze voor Rigby als slachtoffer zijn gekomen. Militairen zouden het ''eerlijkste doelwit'' zijn geweest, omdat ze bij het leger zijn gegaan ''met een zeker besef dat hun leven op het spel stond''.

Ze wisten door de rugzak van de in burgerkleding gestoken Rigby dat hij een militair moest zijn. ''Ik heb Allah gesmeekt dat we een militair zouden treffen.''