De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is bereid met de oppositie te praten om uit de politieke impasse in het land te komen.

Hij steunt het plan van oud-president Leonid Kravtsjoek om een nationaal rondetafelgesprek te houden, meldde Janoekovitsj op zijn website. Daaraan zouden zowel vertegenwoordigers van de regering als de oppositie moeten deelnemen.

Janoekovitsj laat weten dat hij dinsdag met drie ex-presidenten in overleg gaat om te bemiddelen nu de politieke spanningen in het land steeds hoger oplopen. 

Ondertussen heeft de oppositie maandag bij verscheidene regeringsgebouwen in de Oekraïense hoofdstad Kiev barricades opgeworpen

Ashton

De EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton zal naar Oekraïne afreizen om te bemiddelen in het conflict. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, aangekondigd.

Ashton zal dinsdag en woensdag vertegenwoordigers van de regering, oppositie en het middenveld spreken. Het gaat volgens haar woordvoerder niet om een formele bemiddelingspoging. ''Dat komt de Oekraïense politiek toe.''

Barroso heeft zondagavond in een telefoongesprek met president Viktor Janoekovitsj gevraagd de interventie van Ashton te accepteren. Daarnaast heeft hij erop aangedrongen geen geweld te gebruiken tegen de demonstranten..

Toegangswegen

De aanhangers van oppositieleider en bokskampioen Vitali Klitsjko versperden 's ochtends de toegangswegen met boomstammen, grote tenten en auto's.

Een groot aantal politieagenten heeft zich buiten het stadhuis verzameld. Maandag verloopt de deadline voor de betogers die het stadhuis hebben bezet. Ze moeten het gebouw verlaten, zo meldt persbureau AP.

Door de inzet van extra ordetroepen lijkt het er op dat de autoriteiten een einde willen maken aan de massale protesten in de hoofdstad.

Eisen

''Wij doen dit, opdat president Viktor Janoekovitsj eindelijk onze eisen hoort'', zei oppositieleider Klitsjko eerder op de dag. De president weigerde eind vorige maand onder zware Russische druk een associatieverdrag met de Europese Unie te tekenen. De oppositie eist dat hij aftreedt en dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Nadat de vroegere minister van Buitenlandse Zaken Arseni Jazenjoek de oppositie had opgeroepen de regeringswijk in Kiev te blokkeren, kondigden de veiligheidsdiensten een onderzoek naar de oppositie aan. 

Die zou oproer hebben veroorzaakt. Wie achter de aanvraag naar het onderzoek zit, is nog niet duidelijk. Volgens Jazenjoek is het een poging van Janoekovitsj nog meer macht naar zich toe te trekken.

Het zijn de eerste grote demonstraties in de Oekraïne sinds de Oranje Revolutie in 2004.

Achtergrond: Oekraïne historisch gezien geen eenheid