De Verenigde Socialistische Partij van president Nicolás Maduro heeft zondag (plaatselijke tijd) de gemeentelijke verkiezingen in Venezuela gewonnen.

Nadat ruim 97 procent van de stemmen was geteld, stond de partij op 49,24 procent van de stemmen.

De oppositiepartij Forum van de Democratische Eenheid van Henrique Capriles had 42,72 procent, maar won wel de verkiezing voor het burgemeesterschap van de hoofdstad Caracas en een aantal provinciehoofdsteden.

De uitslag is een belangrijke steun in de rug voor zittend president Nicolás Maduro, die 8 maanden geleden de in het Zuid-Amerikaanse land zeer geliefde Hugo Chavéz opvolgde.

Zijn populariteit was scherp gedaald door de hoge inflatie (54 procent op jaarbasis) en de voortdurende stroomstoringen in het olierijke land. Maduro voerde een agressieve campagne, waarbij bedrijfjes werden gedwongen om hun prijzen te verlagen.

Dat deed zijn populariteit vooral onder armere Venezolanen groeien. Ongeveer 59 procent van de stemgerechtigden heeft de gang naar het stemlokaal gemaakt.

Barinas

In 257 van de 337 gemeenten waar werd gestemd, zijn de uitslagen voor het burgemeersterschap bekend. Daarvan won de partij van de president er 196 en de oppositie 53. De overige 8 gingen naar onafhankelijke kandidaten.

De regering won in 15 van de 24 provinciehoofdsteden, maar drie van de vier grootste provinciehoofdsteden gingen naar de oppositie. Ook in Barinas, hoofdstad van de provincie waarin Chavéz geboren was, won de partij van Capriles. De familie van Chavéz heeft daar jaren de lakens uitgedeeld.

Volgens leden van de oppositie zouden de machthebbers zich schuldig hebben gemaakt aan intimidatie van waarnemers. Ook zouden kiezers die Maduro goedgezind zijn, van en naar stemlokalen zijn vervoerd met voertuigen van het staatsoliebedrijf.