De Thaise premier Yingluck Shinawatra laat het parlement van het land ontbinden en wil op 2 februari nieuwe verkiezingen houden.

Dat meldt persbureau AP maandagochtend (Nederlandse tijd). De datum moet nog wel formeel goedgekeurd worden.

De aankondiging van premier Shinawatra volgde op massale protesten tegen de regering. ''Op dit moment is het dan ook het beste om de macht terug te geven aan het Thaise volk en verkiezingen te houden. Zo kan het Thaise volk besluiten'', aldus de premier in een televisietoespraak.

Ondertussen gingen er maandag in de hoofdstad Bangkok betogers opnieuw de straat op.

Shinawatra won de vorige verkiezingen in 2011 met overmacht. Haar partij heeft veel steun onder de armere delen van de bevolking.

In Bangkok betoogden maandag zo'n 100.000 mensen. Ze riepen Shinawatra op te vertrekken en de invloed in te dammen die haar broer, oud-premier Thaksin Shinawatra, achter de schermen uitoefent.

Volgens de leider van de protestbeweging gaan de protesten voorlopig hoe dan ook door.

''Wij hebben ons doel nog niet bereikt. Het ontbinden van het parlement is niet ons belangrijkste doel'', zei oud-vicepremier Sethep Thaugsuban. Volgens hem is de beweging niet uit op nieuwe verkiezingen, maar zou een ongekozen volksraad het land moeten besturen.

Dodelijke confrontaties

De Democratische Partij, Thailands belangrijkste oppositiepartij, maakte zondag al bekend dat ze haar vertegenwoordigers terugtrekt uit het parlement. De partij heeft sinds 1992 geen verkiezing gewonnen en heeft waarschijnlijk niet veel baat bij nieuwe verkiezingen.

De afgelopen weken leidden demonstraties tegen Yingluck tot dodelijke confrontaties. De betogingen begonnen uit verzet tegen een amnestiewet.

Daarmee zou Thaksin Shinawatra terug kunnen keren uit ballingschap zonder dat hij een gevangenisstraf voor corruptie hoeft uit te zitten.

Bekijk de beelden: 

Achtergrond: De strijd tussen rood en geel