De veiligheidsdiensten van Oekraïne doen onderzoek naar de oppositie van het land, omdat die achter het oproer in onder andere Kiev zou zitten. Dat meldt persbureau Interfax zondag.

Volgens Interfax kan het aansporen tot oproer als een poging tot een staatsgreep worden gezien, waar vijf tot tien jaar gevangenisstraf voor staat.

Aanleiding voor het onderzoek is waarschijnlijk de oproep die de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Arsenij Jatsenjoek, zondag deed.

Hij vroeg mensen om de regeringswijk in Kiev te blokkeren. Wie achter de aanvraag voor een onderzoek zit, is niet bekendgemaakt.

Associatieverdrag

Ontevreden Oekraïners protesteren al bijna drie weken tegen de pro-Russische koers van de regering. Zondag kwamen opnieuw tienduizenden pro-Europese betogers bijeen op het Onafhankelijkheidsplein.

Ze willen dat president Viktor Janoekovitsj alsnog zijn handtekening zet onder een associatieverdrag met de EU. Hij zag onlangs op het laatste moment af van de ondertekening nadat Rusland zware druk had uitgeoefend.

Achtergrond: Oekraïne historisch gezien geen eenheid