De Europese Unie schiet de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) te hulp met een luchtbrug naar Bangui, de hoofdstad van het anarchistische land waar al dagen wordt gevochten.

Het beschikbaar gestelde vlieguig kan vijftig passagiers of vijf ton vracht vervoeren en zal dagelijks heen en weer pendelen tussen Bangui en kuststad Duala in buurland Kameroen.

De eerste vlucht komt maandag aan, zo werd zondag bekend. Ook zal de EU het aantal in Bangui aanwezige hulpmedewerkers verdubbelen, zodat de hulp de mensen bereikt die deze het hardste nodig hebben.

''In de afgelopen dagen hebben we horrorverhalen gehoord over bloedbaden in de Centraal-Afrikaanse Republiek'', zei de Europese commissaris voor humanitaire hulp Kristalina Georgieva.

''De komst van internationale krachten is de enige hoop voor de veiligheid van miljoenen mensen die momenteel in angst leven'', zei de politica, verwijzend naar de militaire interventie van Frankrijk.

Mededogend en genereus

''De behoefte zal voorlopig enorm blijven en hoewel wij onze humanitaire hulp al hebben verdubbeld naar 20 miljoen euro, is het duidelijk dat veel meer financiering nodig is.''

Georgieva roept internationale donateurs op om ''mededogend en genereus te zijn voor een crisis die veel te lang was vergeten.''

Zo'n 1600 Franse soldaten beginnen maandagmorgen hun ontwapeningsmissie.

De periode van straffeloosheid in het land is dan echt voorbij, waarschuwde de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian in een interview op Franse tv. ''Als mensen hun wapens niet neerleggen, zullen we geweld gebruiken.''