Het door een tyfoon getroffen gebied in de Filipijnen is tot nu toe vrij gebleven van grote uitbraken van levensbedreigende ziekten. 

Medische noodhulp is momenteel vooral gericht op het behandelen van aandoeningen die mensen oplopen door verslechterde leefomstandigheden. Dat heeft een hulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen zondag gezegd.

Veel ontheemde Filipijnen lijden bijvoorbeeld aan diarree, longontsteking of zware verkoudheden, zegt de medewerkster van de artsenorganisatie.

Ook komen er nog steeds slachtoffers binnen die gewond zijn geraakt door de tyfoon, of later verwondingen opliepen toen ze teruggingen naar hun verwoeste huizen om tussen het puin spullen te zoeken.

De noodhulporganisatie biedt daarnaast geestelijke hulp. ''Veel mensen zijn getraumatiseerd. Het helpt al als ze hun verhaal kwijt kunnen'', aldus de medewerkster. 

Ook heeft AzG ruimtes ingericht waar kinderen veilig kunnen spelen.

Volgens de hulpcoördinator zijn er wel gebieden waar momenteel knokkelkoorts vaker voorkomt dan normaal. Hulporganisaties zijn daar bezig de bron van de ziekte, de mug, te bestrijden. Dat lijkt effect te hebben.

Verstoken van hulp

Volgens de medewerkster zijn er in het rampgebied nog steeds dorpen en gemeenschappen waar het centrum van de tyfoon overheen is gegaan maar die nog steeds verstoken zijn van hulp. De hulp van AzG spitst zich nu toe op deze afgelegen gebieden.

De krachtige tyfoon Haiyan richtte in november dood en verderf aan in een groot gebied in de Filipijnen. AzG is een van de vele hulporganisaties die sindsdien actief zijn in het land. De medische hulp van de organisatie is gericht op de noodtoestand.

Dat betekent dat zodra het Filipijnse systeem weer draait de hulporganisatie haar activiteiten aan de Filipijnen overdraagt. Hoe lang AzG er nog noodhulp blijft geven vanwege de storm kon de medewerkster niet inschatten.

Bekijk een kaart van het rampgebied:

Alle berichten over de tyfoon | Overzicht: Filipijnen vaak getroffen door zware stormen