De Surinaamse president Desi Bouterse reist zondag af naar Zuid-Afrika om daar de uitvaartplechtigheden voor Nelson Mandela bij te wonen. 

Bouterse zal daar ook de Unasur, de organisatie van Zuid-Amerikaanse staten, vertegenwoordigen. Sinds 1 september is hij voorzitter van die organisatie.

Lokale media melden dat Bouterse via Brazilië naar Zuid-Afrika zal reizen. Officiële mededelingen vanuit de regering over zijn reisschema zijn niet gedaan.

Bouterse heeft sinds zijn aantreden als president in 2010 al de nodige buitenlandse reizen gemaakt waarbij hij Nederland altijd ontwijkt.

Hoewel Bouterse als president onschendbaarheid geniet, lijkt hij angst te hebben gearresteerd te worden vanwege zijn Nederlandse veroordeling voor betrokkenheid bij drugshandel.

De arrestatie van zoon Dino door de Verenigde Staten eind augustus vanwege drugs- en wapenhandel en steun aan terroristen, maakt die kans een stukje groter, is de mening van juridisch specialisten.

PVV

PVV-Kamerleden Geert Wilders en Raymond de Roon suggereren zondag in Kamervragen aan premier Mark Rutte (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dan Nederland de regering van Zuid-Afrika moet vragen Bouterse te arresteren als hij in Zuid-Afrika aankomt.

De PVV vindt het vanwege het verleden van Bouterse ongepast dat hij samen met koning Willem-Alexander aanwezig is bij de plechtigheid. 

Het verzoek van de PVV lijkt kansloos omdat Den Haag eerder al liet weten dat Bouterse als president probleemloos via Nederland kan reizen zonder daarvoor gearresteerd te worden.
 

Tijdlijn leven Nelson Mandela:

Bekijk hier de mobiele versie van deze tijdlijn voor op uw smartphone

Profiel Mandela | Necrologie (video) | Reacties buitenland | Reacties binnenland

Dossier Mandela | Liveblog (gesloten) | Mandela in beeld