De belangrijkste oppositiepartij in Thailand heeft zondag aangekondigd dat al haar parlementsleden aftreden als onderdeel van het protest tegen de vermeende corruptie binnen de regering van premier Yingluck Shinawatra.

Dat meldt BBC zondag. 

De gehele fractie van de grootste oppositiepartij stapt uit het parlement omdat de partij niet langer deel wil uitmaken van de volksvertegenwoordiging die 'niet meer door het volk wordt aanvaard', aldus woordvoerder van de Democratische Partij Chavanond Intarakomalyasut zondag.

De DP trekt samen op met de demonstranten die al weken het vertrek van Shinawatra en haar regering eisen. Sinds die protesten vorige maand begonnen zijn zeker vijf mensen omgekomen en een kleine driehonderd gewond geraakt. 

De betogers beschouwen Yingluck als een marionet van haar broer, de door hen gehate ex-premier Thaksin Shinawatra. Die werd na beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik in 2006 door het leger gewipt en ging vervolgens in ballingschap. 

Oplossing

Zaterdag zei Shinawatra nog te willen onderhandelen met de oppositie over de manier waarop een einde aan de crisis kan worden gemaakt, maar nu de Democratische Partij het parlement de rug toekeert lijkt een oplossing voor de politieke crisis waarin Thailand verkeert verder weg dan ooit.

De leider van de antiregeringsprotesten Suthep Thaugsuban riep zijn aanhangers eerder op om maandag massaal de straat op te gaan. Volgens hem de laatste kans om de regering omver te werpen. 

Achtergrond: De strijd tussen rood en geel