De Duitse bondspresident Joachim Gauck gaat in februari niet naar de Olympische Winterspelen in Rusland.

Dat meldt een woordvoerder van Gauck naar aanleiding van een publicatie van het Duitse opinieblad  Der Spiegel zondag.

Door niet af te reizen naar Sotsji zou Gauck een statement willen maken tegen mensenrechtenschendingen en het tegenwerken van de oppositie in Rusland.

Het bureau van de bondspresident zou Rusland hebben laten weten dat Gauck thuisblijft. Gauck bracht wel een bezoek aan de Olympische Spelen vorige zomer in Londen. Hij zou de Duitse deelnemers aan de winterolympiade na hun terugkeer willen ontvangen in München.

Gauck, met een verleden in de Oost-Duitse burgerrechtenbeweging, heeft meermaals kritiek geuit op gebreken in de rechtsstaat in Rusland.

Ook is hij niet te spreken over de tegenwerking die kritische media ervaren. Sinds hij in maart 2012 president werd, heeft hij nog geen officieel bezoek aan Rusland gebracht.

In juli werd in Rusland een wet van kracht die propaganda van homoseksualiteit onder minderjarigen strafbaar maakt. Daartegen was internationaal veel protest.

Volgens de woordvoerster van de president is het geen regel dat een bondspresident afreist naar de Winterspelen. In 2010 ging toenmalig president Horst Köhler ook niet naar de Spelen in Vancouver in Canada.