Barack Obama denkt dat er maximaal 50 procent kans is op een definitief nucleair akkoord met Iran. Dat zei de Amerikaanse president dit weekend op een forum over het Midden-Oosten in Washington. 

Twee weken geleden kwamen zes wereldmachten en Iran tot voorlopige afspraken over het kernprogramma van het islamitische land. Die gelden voor zes maanden.

Volgens Obama is daarmee tijd gekocht om te proberen tot een definitieve overeenkomst te komen, waarna Iran geen nucleaire wapens meer zou kunnen produceren.

''Als je me vraagt wat de kans is om de onderhandelingen tot een succesvol einde te brengen, dan zou ik zeggen dat dat niet meer dan 50/50 is'', aldus de president. ''Maar we moeten het proberen.''

Arak

Een team van atoominspecteurs heeft zondag een nucleair complex bezocht. De onderzoekers van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) bezochten de zwaarwaterfabriek Arak.

De inspecteurs waren ondanks herhaaldelijke verzoeken al 2 jaar niet meer in Arak geweest. Iran heeft ook beloofd om op korte termijn toegang te geven tot een uraniummijn.

Achtergrond: 'Akkoord atoomprogramma Iran was nooit zo dichtbij'