De Afrikaanse Unie verhoogt de sterkte van haar troepenmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) van 3500 naar 6000 man.

Dat heeft Frankrijk zaterdagavond bekendgemaakt. 

Zaterdag eerder op de dag staken tweehonderd Franse militairen de grens tussen Kameroen en de Centraal-Afrikaanse Republiek over. Zij werden als bevrijders onthaald.

De Franse troepenmacht heeft met deze versterkingen zijn volle omvang van 1200 man bereikt. De komende tijd zullen hier nog eens 400 militairen bijkomen.

Vrijdag besloot Frankrijk militair in te grijpen in de voormalige Franse kolonie. President François Hollande liet weten dat het om een korte interventie zou gaan en dat de Afrikaanse landen zelf voor hun veiligheid moeten zorgen.

Religieus aspect

Het Rode Kruis liet zaterdagavond weten dat sinds het oplaaien van het geweld op donderdag in de Centraal-Afrikaanse Republiek zeker 394 mensen zijn gedood.

De strijd in de anarchie van het arme maar delfstofrijke CAR heeft deels een religieus aspect. Séléka-rebellenleider Michel Djotodia heeft eerder dit jaar president François Bozizé verjaagd en zegt nu zelf de president te zijn. Zijn overwegend islamitische strijders terroriseren nu het land dat voor 80 procent christelijk is. 

De kleine moslimminderheid (10 procent van de bevolking) wordt nu door velen als bondgenoot van Séléka gezien. Er wordt gewaarschuwd voor genocide.

Vervroegde verkiezingen

In een exclusief interview met nieuwszender FRANCE 24 heeft Hollande zaterdagavond gezegd dat Djotodia niet op zijn post mag blijven. Djotodia kon niets aan de gewelduitbarsting doen of heeft die gewoon laten gebeuren, aldus Hollande. 

De socialist pleit er dan ook voor zo snel mogelijk vervroegde verkiezingen te houden in de Centraal-Afrikaanse Republiek.