Koning Willem-Alexander, minister Frans Timmersmans van Buitenlandse Zaken, Barack Obama gaan dinsdag naar de herdenkingsdienst in Johannesburg van Nelson Mandela.

Dat heeft de RVD en het Witte Huis zaterdag laten weten. 

Namens de Verenigde Naties zal secretaris-generaal Ban Ki-moon naar de herdenking gaan. De koning gaat op woensdag naar het Uniegebouw in Pretoria om persoonlijk afscheid te nemen van de daar opgebaarde Nelson Mandela. Het Uniegebouw is de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering.

Minister Timmermans gaat dinsdag terug Nederland vanwege verplichtingen in de Tweede Kamer.

Of Nederland ook iemand afvaardigt naar de begrafenis van Mandela op zondag 15 december en zo ja wie, daar naartoe gaat, is nog niet bekend. Woordvoerders hadden eerder al laten weten dat Obama naar de begrafenis zal gaan, die plaatsvindt op zondag 15 december.

De president van de VS zal vergezeld worden door zijn vrouw Michelle, zijn voorganger George W. Bush en diens partner Laura. Wanneer zij precies vertrekken en wie nog meer deel uitmaken van de Amerikaanse delegatie, wordt later bekendgemaakt.

Van oud-presidenten Bill Clinton en Jimmy Carter is al duidelijk dat zij in elk geval naar de teraardebestelling komen. Of Obama in het openbaar zal spreken, is niet bekendgemaakt.

Ook president Desi Bouterse van Suriname reist zondag naar Zuid-Afrika. Hij woont dinsdag de herdenkingsdienst bij als voorzitter van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties. 

Het is de eerste keer sinds de arrestatie van zoon Dino Bouterse, eind augustus in Panama, dat het Surinaamse staatshoofd naar het buitenland reist. Bouterse junior staat momenteel terecht in de Verenigde Staten, waar hij wordt verdacht van drugssmokkel, wapenhandel en terrorisme. Na de aanhouding van zijn zoon werd gespeculeerd of president Bouterse nog wel naar het buitenland zou durven reizen. 

Nationale rouw

De nationale herdenkingsdienst op dinsdag wordt gehouden in het Soccer City stadion in Johannesburg. In dit stadion werd in 2010 de finale gespeeld van het WK voetbal, waarin Nederland van Spanje verloor.

Staatshoofden uit de hele wereld worden verwacht op de herdenkingsdienst, die deel uitmaakt van een periode van tien dagen van nationale rouw.

Tijdlijn leven Nelson Mandela:

Bekijk hier de mobiele versie van deze tijdlijn voor op uw smartphone

Profiel Mandela | Necrologie (video) | Reacties buitenland | Reacties binnenland

Dossier Mandela | Liveblog (gesloten) | Mandela in beeld