Demonstranten die zijn gearresteerd tijdens protesten in Kiev, moeten worden vrijgelaten, de personen die demonstraties gewelddadig uit elkaar sloegen, moeten worden gestraft en de regering moet opstappen. 

Dat zijn de forse eisen die de Oekraïense oppositie zaterdag stelde aan onderhandelingen met de regeringspartijen, meldde persbureau Interfax.

Als de regering aan de eisen voldoet, is de oppositie bereid met de bestuursleden te praten over een tijdelijk zakenkabinet die het associatieverdrag met de Europese Unie alsnog zou moeten tekenen. Daarna zouden vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen volgen.

Het eisenpakket is samengesteld en gepresenteerd door de drie grootste oppositiepartijen van Oekraïne. ''Dit is geen ultimatum van de oppositie, maar een ultimatum van de Oekraïense bevolking'', zei leider Arsenij Jatsenjoek van de oppositiepartij Batkivsjsjina weten.

President Janoekovitsj van Oekraïne staat onder grote druk van de oppositie om de traditionele banden met Moskou te laten varen en snel toenadering te zoeken tot de Europese Unie. Er zijn vele duizenden betogers in Kiev op de been sinds de regering op het laatste moment afzag van de ondertekening van een associatieverdrag met de EU.

Douane-unie

Ook zaterdag gingen zij weer de straat op om te demonstreren tegen de regering. Tegelijkertijd werd geprobeerd hen te kalmeren door te verzekeren dat de Russische en de Oekraïense president vrijdag niet spraken over de toetreding van Oekraïne tot een door Rusland geleide douane-unie. 

Die verzekering deed de betogers, die sneeuw en harde wind trotseerden, niet van mening veranderen. Zaterdagmiddag hadden zich opnieuw zo'n tienduizend mensen op het Onafhankelijkheidsplein verzameld. Voor zondag is opgeroepen tot een massale demonstratie. Vorige week bracht een dergelijke oproep zo'n driehonderdduizend mensen op de been. 

President Viktor Janoekovitsj ontmoette zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin vrijdag in Sotsji en sprak met hem over nauwere samenwerking tussen beide landen. 

EU

De protesten in Oekraïne begonnen toen Janoekovitsj weigerde een samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie te ondertekenen. Moskou is fel gekant tegen Oekraïense toenadering tot de EU en zou onder meer hebben gedreigd de gaskraan naar Oekraïne dicht te draaien.

Betogers willen niet dat Oekraïne opnieuw onder de vleugels van Moskou komt en beschuldigen Janoekovitsj ervan Oekraïne aan Rusland te verkopen. 

Achtergrond: Oekraïne historisch gezien geen eenheid