De nieuwe Chinese luchtverdedigingszone boven de Oost-Chinese Zee verhoogt de regionale spanningen. 

Dat heeft de Japanse minister van defensie Itsunori Onodera zaterdag gezegd.

Hij vindt dat de internationale gemeenschap zich moet verzetten tegen iedere handeling die er op is gericht boven de Zuid-Chinese Zee een soortgelijke zone in te stellen.

Onodera deed zijn uitlatingen na overleg met zijn Filipijnse ambtgenoot Voltaire Gazmin. "Iedere unilaterale instelling van een ADIZ (luchtverdedigingsidentificatiezone, red.) op welke plek dan ook verhoogt de spanningen in het gebied. Daarom maken wij ons zorgen over een dergelijke ontwikkeling", zei Onodera.

Melden

China maakte onlangs bekend dat alle vliegtuigen die over de Oost-Chinese Zee willen vliegen dat vooraf aan de Chinese autoriteiten moeten melden. Het gaat om een gebied tussen China, Taiwan, Zuid-Korea en Japan. De omliggende landen en de Verenigde Staten hebben gezegd dat zij zich niets van de nieuwe zone aantrekken.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van defensie zei vorige week dat 'te gelegener tijd' elders soortgelijke zones zullen worden ingesteld. Aangenomen wordt dat hij doelde op de Zuid-Chinese Zee.