Franse troepen zijn zaterdag door de plaatselijke bevolking in het westen van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) als bevrijders onthaald. 

Ruim tweehonderd militairen staken de grens van Kameroen met de geplaagde CAR over. Ze vormen onderdeel van de Franse troepenmacht die zaterdag zijn volle omvang, 1.200 man, heeft bereikt volgens een legerwoordvoerder in Parijs.

Zaterdag zijn er ook Franse militairen buiten de hoofdstad Bangui actief. In de stad van 750.000 inwoners zijn nu naar schatting achthonderd Franse militairen op patrouille ten einde het geweld te stoppen. Sinds donderdag zijn er alleen al in de hoofdstad zeker driehonderd mensen gedood.

De burgemeester, Cathérine Samba-Panza zei zaterdag te hopen dat het herstel van de orde snel wordt gevolgd door wederopbouw.

1600

De Franse president François Hollande maakte zaterdagmiddag bekend dat het aantal militairen dat Frankrijk naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) stuurt, is uitgebreid van 1.200 naar 1.600.

De troepenmacht moet zaterdagavond op volledige sterkte in het Afrikaanse land opereren. 

Vrijdag besloot Frankrijk militair in te grijpen in de voormalig Franse kolonie. Hollande liet weten dat het om een korte interventie zou gaan en dat de Afrikaanse landen zelf voor hun veiligheid moeten zorgen.