Meer dan tweehonderd vluchten vanuit Britse luchthavens zijn zaterdag geannuleerd wegens technische problemen. Vele andere vluchten zijn vertraagd met twee of drie uur.

Dat melden Britse media.

De Nationale Luchtverkeerscontroledienst (NATS) liet weten dat de storing naar verwachting pas om 18.00 of 19.00 uur zaterdagmiddag is verholpen.

Het luchtverkeerscentrum van NATS in Swansick, in het zuiden van Engeland, kampt vanaf zaterdagochtend met een storing. De storing treft vluchten binnen de Britse eilandengroep en korte vluchten van en naar Europa. Luchtvaartmaatschappij British Airways heeft zeker 150 vluchten geschrapt die zouden vertrekken van de Londense luchthaven Heathrow.

Nacht

De NATS maakt gebruik van een dag- en nachtinstelling op zijn computersysteem. ''In de nacht is het minder druk en combineren we de sectoren van het luchtruim. Overdag wordt het drukker en worden de sectoren weer opgesplitst'', meldde de luchtverkeerscontroledienst in een verklaring. Door een storing bleef het systeem in de nachtmodus hangen.

Britse luchtvaartmaatschappijen waarschuwen passagiers voor ernstige vertragingen en raden reizigers aan alleen naar de luchthaven te komen als zeker is dat de vlucht op tijd vertrekt. Verwacht wordt dat zaterdagmiddag nog meer vluchten zullen worden geannuleerd.

Het NATS-centrum Swanwick bij Southampton gaat onder meer over het vliegverkeer van de belangrijkste luchthavens van of rond Londen. Maar ook andere vliegvelden in Engeland, Wales, Schotland en Ierland hebben hier mee te maken.

Schiphol

Het Nederlandse vliegverkeer heeft weinig last van de technische problemen bij de Britse luchtverkeersleiding. Een aantal vluchten loopt wat vertraging op, met name vluchten naar Bristol en Edinburgh, zo heeft een woordvoerster van Schiphol zaterdag laten weten.