De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Hans-Peter Friedrich, wil onder meer met Nederland snel onderling overleg over de ''armoede-immigratie'' binnen de Europese Unie.

De Beierse christendemocraat Friedrich wil naar eigen zeggen ''geen woorden meer maar daden'', nadat Europees overleg over de kwestie donderdag niets had opgeleverd.

Het weekblad Focus publiceerde zaterdag Friedrichs uitspraken over de vrees dat Europeanen uit de armere landen Bulgarije en Roemenië in grote getale komen werken en mogelijk misbruik maken van sociale voorzieningen.

Formeel is er volgens de Europese regels vanaf 1 januari geen wezenlijke belemmering meer voor de komst van werkzoekenden uit de twee landen.

Friedrich heeft al afspraken gemaakt met Nederland, Denemarken, Groot-Brittannië en Oostenrijk. Hij zei dat ''de Europese Commissie moet begrijpen dat we echt een oplossing voor dit probleem willen''.

Londen

Zijn Britse collega Theresa May had in Brussel luid geklaagd dat de manier waarop het vrije verkeer van personen in de EU functioneert, moet veranderen.

Londen vreest een nieuwe stroom Bulgaren en Roemenen. Toen de twee Oost-Europese landen in 2007 lid van de EU werden, woonden er naar schatting 13.000 mensen uit die landen in Groot-Brittannië. Ondanks ingestelde beperkingen wonen er nu naar schatting meer dan 170.000.