Een oud-bewaker van het naziconcentratiekamp Auschwitz die in Duitsland is beschuldigd van hulp bij moord, wordt niet vervolgd. 

De man, Hans Lipschis (94), is ongeschikt om terecht te staan, besliste de rechter in Ellwangen. Hij is daarom op vrije voeten gekomen.

Volgens de aanklacht was de hoogbejaarde man in de periode 1941-1943 werkzaam in Auschwitz.

Hij is in verband gebracht met twaalf transporten met duizenden gevangenen, die tijdens zijn werkzaamheden als kampbewaker in het kamp arriveerden. Het ging onder meer om zes treinen uit Nederland.

De 4429 gevangenen daaruit zijn direct na hun aankomst vermoord. Volgens de aanklacht was Lipschis betrokken bij in totaal 9515 moorden.

Gezondheidstoestand

Door de beslissing van de rechtbank in Ellwangen is de kans klein dat Lipschis nog wordt vervolgd, als zijn gezondheidstoestand niet verbetert. De aanklager liet echter aan het Duitse persbureau dpa weten alles in het werk te stellen om toch een proces mogelijk te maken.

De man is oorspronkelijk afkomstig uit Litouwen en ging na de oorlog volgens de aanklager in Noord-Duitsland wonen. In 1956 verhuisde hij naar Chicago in de Verenigde Staten en werd hij Amerikaans staatsburger. In 1982 wees Amerika hem uit en vestigde hij zich in het plaatsje Aalen in de deelstaat Baden-Württemberg. Daar werd hij in mei gearresteerd.