Schoolkinderen blijven binnen en bouwwerkzaamheden zijn stilgelegd in Shanghai nadat de stad te maken heeft met een van de schadelijkste smog in tijden.

De fijn stof bereikte vrijdag in Shanghai een dichtheid van 602.5 microgram per kubieke meter. Het is de hoogste meting sinds de stad hierover data bijhoudt.

Ter vergelijking, in Nederland mag de dichtheid van de fijn stof gemiddeld niet hoger zijn dan 40 microgram per kubieke meter.

De smog is ontstaan door de verwerking van kolen, uitlaatgassen, vervuiling door fabrieken en weersomstandigheden.

Het zicht op straat is verslechterd tot enkele meters. Hierdoor zijn onder meer vluchten geannuleerd op Shanghai Pudong International Airport.

Door de hevige smog zijn er weinig mensen op straat. Ook rijden er minder auto's, mede doordat de Chinese overheid publieke voertuigen stil laat staan. Vuurwerk is verboden in de stad en publieke sportevenementen zijn afgelast.

Wolk

"Het voelt alsof ik woon in een wolk van smog", zegt Zheng Qiaoyun, een inwoonster van de stad die haar jonge baby ook binnen houdt.

De Chinese hoofdstad Peking heeft het afgelopen jaar meerdere malen last gehad van hevige smog. Ook de stad Harbin in het noordoosten van China kwam onlangs in grote problemen door smog.