De oppositie tegen president Viktor Janoekovitsj van Oekraïne heeft vrijdag opnieuw verhinderd dat het parlement aan de slag kon gaan.

Aanhangers van de Vaderlandpartij van oud-premier Joelia Timosjenko lieten niet toe dat de parlementsvoorzitter de vergadering kon openen.

Op straat gingen de protesten gewoon door tegen het besluit van Janoekovitsj om een associatieverdrag met de Europese Unie niet te tekenen. De oppositie eist dat de president opstapt.

Janoekovitsj merkte vrijdag nog niets van het protest. Hij maakt volgens het Oekraïense persbureau Unian op de terugweg van een reis naar China een tussenstop in de stad Sotsji aan de Zwarte Zee. Daar ontmoet hij zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. In Moskou werd het bericht niet bevestigd.

Oosten

Janoekovitsj komt uit het oosten van Oekraïne, waar de bevolking Russisch spreekt en de mensen op Rusland zijn gericht. De voorstanders van nauwe banden met de Europese Unie komen vooral uit het westen van het land.

Een tweede proces tegen Timosjenko is vrijdag verdaagd. Een rechtbank in Charkov in het noordoosten van Oekraïne besloot daartoe, omdat de zieke oud-premier - zij heeft ernstige rugklachten - niet was verschenen.

Timosjenko wordt beschuldigd van belastingontduiking en verduistering. Zij zit al een gevangenisstraf van 7 jaar uit na een veroordeling wegens misbruik van haar ambt in de tijd dat zij premier was.

Klitsjko

Vitali Klitsjko, de Oekraïense oppositieleider, zegt dat veertien betogers van de oppositie verdwenen zijn sinds de oproeppolitie vorige week zaterdagochtend hard ingreep bij een betoging in het centrum van de hoofdstad Kiev.

De politie spreekt de beschuldiging van Klitsjko tegen. De verblijfplaats van alle betogers die Klitsjko als verdwenen heeft aangemeld, is bekend, zo wordt daar gezegd. Klitsjko, die ook wereldkampioen boksen is, sprak donderdag met diplomaten uit verscheidene westerse landen.

Achtergrond: Oekraïne historisch gezien geen eenheid