Er is een tweede hoofdverdachte voor de Kunsthalroof gepakt. De Roemeense justitie wil op 21 januari de laatste verdachte in de Rotterdamse Kunsthalroof voor de rechter in Boekarest brengen.

Dat meldde het Roemeense persbureau Mediafax vrijdag. Ook de Roemeense politie maakt melding van de aanhouding. 

De gearresteerde man, Adrian Procop, was als enige van de zes Roemeense verdachten voortvluchtig en werd donderdagavond in de Engelse stad Manchester opgepakt.

Groot-Brittannië moet officieel nog beslissen over het uitleveringsverzoek van Roemenië, maar volgens justitie zal dat geen problemen opleveren.

Brein

Het zal de eerste keer zijn dat Procop, die wordt beschouwd als het brein achter de spectaculaire kunstroof, voor de rechter zal verschijnen. Het proces tegen de vijf anderen begon maanden geleden. Twee van hen zijn al veroordeeld, maar zijn in hoger beroep gegaan.

Op 21 januari wordt ook de zaak tegen de drie andere verdachten Olga Dogaru, Alexandru Mihai Bitu en Petre Condrat voortgezet. De rechter heeft aangekondigd nog ongeveer tien getuigen te willen horen. Onder hen zou ook de al eerder door de politie verhoorde modekoning Botezatu, de baas van verdachte Petre Condrat, zijn.

Ingebroken

Procop en Dogaru zouden samen hebben ingebroken en de zeven kunstwerken hebben meegenomen. 

Dogaru en handlanger Eugen Darie hebben hun rol bekend en zijn onlangs beiden veroordeeld tot zes jaar en acht maanden cel. Zij zijn inmiddels in hoger beroep gegaan. Ook het Openbaar Ministerie vecht het vonnis aan.

Jeugdvriend

Procop is een jeugdvriend van Dogaru en eveneens afkomstig uit het in Oost-Roemenië gelegen dorpje Carcaliu. Hij werd al op 16 november vorig jaar als maatje van Dogaru in Rotterdam aangehouden door de politie.

Hij werd toen getraceerd omdat hij via een onbeveiligde internetverbinding films aan het downloaden was. Na verhoor liet de politie Procop echter gaan, omdat hij niet als één van de dieven geïdentificeerd kon worden.

Direct na de eerste drie arrestaties in januari van dit jaar, verdween Procop spoorloos. Hij zou het laatst in Italië gezien zijn, samen met zijn vader.

Arrestatiebevel

Dit voorjaar bleek dat Procop waarschijnlijk een hoofdrol had vervuld en werd er een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Donderdag kwam er volgens de Roemeense tv een bericht van Interpol uit Manchester dat Procop was gearresteerd.

De schilderijen zijn nog spoorloos.

Overzicht: Gebeurtenissen na de kunstroof