De Verenigde Staten accepteren de luchtverdedingszone die China boven de Oost-Chinese Zee heeft ingesteld niet.

''We erkennen de zone niet. De zone zal geen effect hebben op Amerikaanse operaties. Geen. Nul'', zei de Amerikaanse vicepresident Joe Biden in een toespraak in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Biden doet deze week pogingen om de spanningen tussen China, Japan en Zuid-Korea te verminderen. Hij begon maandag aan een al eerder geplande tournee langs de drie Aziatische landen. De ruzie over de vraag wie het voor het zeggen heeft in de Oost-Chinese Zee, staat hoog op de agenda.

China heeft een slepend conflict over de zeegrenzen onlangs verder op scherp gezet door een groot deel van de zee tot 'luchtverdedigingszone’ te bombarderen.

Japan

Premier Shinzo Abe van Japan heeft vrijdag gepleit voor een top met de Chinese president Xi Jinping over de luchtverdedigingszone die China boven de Oost-Chinese Zee heeft ingesteld.

''Omdat er problemen zijn, is het des te belangrijker dat de leiders elkaar ontmoeten'', zei hij.

Abe herinnerde aan zijn bezoek aan China in 2006, toen hij ook premier was. Hij ontmoette toen de Chinese leider Hu Jintao en ''wij waren het erover eens dat wij onze banden zouden moeten ontwikkelen op basis van een strategische relatie die beide landen ten goede zou komen. Nu is het de tijd om daarnaar terug te keren'', zei de premier.

China zette een slepend conflict met onder meer Japan vorige maand op scherp door de luchtverdedigingszone af te kondigen.