Bij de aanslag op een militair complex in Jemen zijn donderdag 52 mensen om het leven gekomen. Onder de slachtoffers zijn artsen en verpleegkundigen van het ziekenhuis dat op het terrein is gevestigd. 

Daarnaast vielen meer dan 160 gewonden. Dit hebben de veiligheidsdiensten van het Arabische land laten weten. Onder de doden zijn ook zeker 2 Duitsers.

Over doden onder aanvallers en beveiligers is niets meegedeeld. Het gaat om de ernstigste terreurdaad in Jemen in achttien maanden tijd.

Een man bracht bij de toegang tot het gebouw in de hoofdstad Sanaa een autobom tot ontploffing. Gewapende mannen drongen daarna het terrein van het ministerie binnen, waar een schietpartij met veiligheidsmedewerkers ontstond. De meeste aanvallers zouden zijn gedood.

Het ministerie meldde dat het ziekenhuis op het terrein het doelwit was. Zij drongen een operatiekamer binnen en schoten twee artsen, drie verpleegsters, hun patiënt en diens echtgenote dood. De schade aan gebouwen en voertuigen rond het ministerie is groot.

President

Onder de slachtoffers was een familielid van president Abd-Rabbu Mansour Hadi. Hij was op ziekenbezoek, meldden de autoriteiten. Zijn identiteit is niet bekendgemaakt.

VN-chef Ban Ki-moon heeft geschokt gereageerd op de aanslag. Hij veroordeelde die en riep op tot berechting van de daders. Ban voegde eraan toe dat Jemen een ,,nationale dialoog'' nodig heeft om tot rede en stabiliteit te komen.

Al-Qaeda

Jemen is vaak het toneel van geweld. In het land is onder meer de terreurbeweging al-Qaeda op het Arabisch schiereiland actief. Aanhangers van die milities hebben diverse keren vanaf een motorfiets aanslagen op regeringsfunctionarissen gepleegd.

Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanvallen van donderdag, maar waarnemers zeggen dat ze alle kenmerken van eerdere acties van al-Qaeda hebben.