Franse troepen zijn ''met onmiddellijke ingang'' begonnen aan een militaire interventie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. 

Dat heeft president François Hollande donderdag gezegd, nadat de VN-Veiligheidsraad akkoord was gegaan met gewapend ingrijpen in het Afrikaanse land dat een golf van religieus gemotiveerd geweld te verduren heeft.

''Gezien de urgentie, heb ik besloten nog deze avond te handelen in samenwerking met onze Afrikaanse en Europese partners'', zei Hollande. In de voormalige Franse kolonie zijn al enkele honderden Franse militairen aanwezig. Dat moeten er in totaal zo'n duizend worden.

De militairen zijn door de VN-resolutie gemachtigd om geweld te gebruiken als dat nodig is om burgers te beschermen tegen het geweld van moslimrebellen en christelijke milities.

Bekijk de beelden:

Dodental

Het dodental als gevolg van het geweld in het Afrikaanse land loopt op. Alleen al in de hoofdstad Bangui zijn donderdag meer dan honderd doden gevallen.Dit blijkt uit een telling van persbureau Reuters, mede op gezag van een reddingswerker.

Artsen zonder Grenzen (AzG) helpt in het land met de opvang van gewonden. "De lijken liggen op straat", aldus Thomas Curbillo, coördinator van AzG in Bangui.

Volgens de organisatie vinden sinds vroeg in de ochtend gevechten plaats in verschillende wijken en hebben gewapende groepen een offensief op de stad ingezet.

In het lokale ziekenhuis waar zestien hulpverleners van AzG naartoe zijn gestuurd, zijn tientallen slachtoffers behandeld. Ze hadden kogelwonden of waren verwond met machetes of messen. Ook zijn vijftig lijken meteen naar het mortuarium gebracht.