De VN hebben toestemming verleend aan een militaire actie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) door Afrikaanse en Franse troepen.

Dat maakt persbureau AP donderdag bekend.

De VN-Veiligheidsraad stemde donderdag over een resolutie waardoor de Fransen deel gaan uitmaken van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie. 

Die bestaat nu uit 2.500 manschappen, maar is amper in staat de orde te handhaven.

De Veiligheidsraad gaf haar met zijn resolutie de bevoegdheid geweld te gebruiken om burgers te beschermen. Ook is een wapenembargo ingesteld voor de CAR. De Europese Unie zal de vredesmacht financieel helpen, zo werd donderdag in Brussel bekendgemaakt.

Het staat nog niet vast om hoeveel geld het gaat, aldus een woordvoerder van de EU-buitenlandse dienst.

Marteling

De CAR kampt met geweld tussen christenen en moslims en met moord, marteling en verkrachting op grote schaal. Volgens de Verenigde Naties is inmiddels 10 procent van de 4,6 miljoen inwoners van het land de eigen woning ontvlucht.

Donderdag zijn tientallen mensen om het leven gekomen door hevige gevechten in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Een BBC-correspondent sprak donderdag van zestig of meer doden. De stad zou zijn aangevallen door aanhangers van de afgezette president François Bozizé.

In Bangui zijn nu in totaal 105 doden gevallen. Dit blijkt uit een telling van persbureau Reuters, mede op gezag van een reddingswerker.

Bozizé werd in maart afgezet.