In politiek Italië is donderdag chaos uitgebroken, nadat het Constitutioneel Hof woensdagavond de kieswet ongrondwettelijk had verklaard. 

Forza Italia van Silvio Berlusconi en de Beweging 5 Sterren (M5S) van de komiek Beppe Grillo eisten vervroegde verkiezingen met een nieuwe kieswet.

M5S kreeg bij de kamerverkiezingen in februari ''vanuit het niets'' in Italië de meeste stemmen. De M5S'ers liepen boos weg, toen kamervoorzitter Laura Boldrini weigerde meteen beraadslagingen over een nieuw kieswet te agenderen. ''We zijn allemaal niet legitiem'', aldus een M5S'er.

Forza Italia vraagt zich af of de herverkiezing van president Giorgio Napolitano in april rechtsgeldig was.

Ongrondwettig

Volgens het Constitutioneel Hof is de kieswet ongrondwettig door het ontbreken van de mogelijkheid voor de burger om een voorkeurstem uit te brengen. Ook de 'automatische' meerderheid van het grootste politieke blok in de Kamer van Afgevaardigden is niet in overeenstemming met de grondwet.

Zo kreeg het centrumlinkse blok van premier Enrico Letta bij de verkiezingen in februari met 29,53 procent van de stemmen een absolute meerderheid van 345 zetels.

Het centrumrechtse blok van ex-premier Silvio Berlusconi had met 29,18 procent bijna evenveel stemmen, maar kreeg slechts 125 zetels.