Het Franse leger heeft 250 militairen gestuurd naar Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. 

Dat gebeurde nadat gevechten tussen moslimrebellen en militieleden zeker 23 mensen het leven hadden gekost. Ruim zestig mensen raakten volgens een getuige gewond.

Het Franse ministerie van Defensie liet weten dat de gevechten nog voortduren.

De moslimrebellen van Seleka zetten in maart president François Bozizé af in het Afrikaanse land, waar het grootste deel van de bevolking christen is. Frankrijk besloot vorige maand achthonderd extra militairen naar de vroegere kolonie te sturen. Dat moeten er in totaal duizend worden.

Resolutie

De VN-Veiligheidsraad stemt donderdag over een resolutie waardoor de Fransen deel gaan uitmaken van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie. Die bestaat nu uit 2.500 manschappen, maar is amper in staat de orde te handhaven.

De Europese Unie zal de vredesmacht financieel helpen, zo werd donderdag in Brussel bekendgemaakt. Het staat nog niet vast om hoeveel geld het gaat, aldus een woordvoerder van de EU-buitenlandse dienst.

Huurlingen

Seleka bestaat voornamelijk uit huurlingen uit het buurland Tsjaad en de West-Sudanese regio Darfur. De Franse ambassadeur bij de VN, Gérard Araud, zei tegen de BBC dat steeds meer mensen uit angst voor het geweld naar de steden vluchten. ''Zij zijn doodsbang en verkeren in verschrikkelijke omstandigheden, dus zal humanitaire hulp die mensen moeten bereiken'', zei hij.