Meerdere Europse landen ondervinden donderdag hinder van de storm. Daarbij zijn tot op heden drie mensen om het leven gekomen.

In Retford in het Engels graafschap Nottinghamshire overleed een man, toen hij met een winkelwagentje onder een omvallende boom terechtkwam. Het ongeluk gebeurde in een park. Dat wordt gesloten.

In West Lothian, centraal Schotland, was eerder al een vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen, nadat zijn wagen omver werd geblazen door de wind. Schotse automobilisten wordt aangeraden niet de weg op te gaan. 

Een 72-jarige vrouw in Holstebro, Noordwest-Denemarken, is donderdag om het leven gekomen door de hevige storm. Ze zat samen met haar zoon in een busje, dat door een harde windstoot van de weg werd geblazen werd en kantelde, meldden Deense media.

Schade

Ook is er in Schotland veel materiële schade. Zo raakte het glazen dak van het station in Glasgow beschadigd. Even na 09.00 (Nederlandse tijd) werd het station ontruimd. Niemand is daarbij gewond geraakt, meldden Schotse media.

Forenzen en andere reizigers op het station werden via de omroepinstallatie opgeroepen het gebouw onmiddellijk te verlaten.

Bomen

Donderdagmiddag begon de storm in Schotland te luwen. De spoorwegen hadden wegens de storm alle treinverkeer stilgelegd. Op veel plaatsen liggen bomen op de rails.

Van de 50.000 mensen bij wie de stroom was uitgevallen, hebben er 24.000 inmiddels weer licht.

Meteorologen hebben voorspeld dat in het noorden van Schotland vijf tot tien centimeter sneeuw kan vallen. Plaatsen aan de kust kregen met overstromingen te maken krijgen.

Bekijk beelden van de storm:

België

De Belgische provincie West-Vlaanderen heeft het provinciaal rampenplan uit de kast getrokken ter voorbereiding op de noordwesterstorm die in omliggende landen al huishoudt. Gevreesd wordt dat het springtij in de nacht veel hoger zal zijn dan normaal, melden Vlaamse media donderdag. 

Langs de Vlaamse kust worden rukwinden van tachtig tot negentig kilometer per uur verwacht. Het springtij zal door de stuwende kracht van de wind hoger zijn dan normaal. De zeespiegel zou meer dan zes meter kunnen stijgen. 

De Vlaamse kustgemeente Bredene evacueert uit voorzorg ruim tweeduizend inwoners. Het gaat om de inwoners van een wijk die nog maar gedeeltelijk is beschermd tegen overstromingen.

Bredene gaat de zwakke plekken versterken met zandzakken. ''Als er iets gebeurt, dan zal dat het eerste getroffen gebied zijn. Ik hoop dat we vrijdag in hetzelfde Bredene wakker worden als donderdagochtend", aldus de burgemeester van de gemeente. De evacués worden vanaf 17:00 uur opgevangen in een congres- en evenementencentrum, als zij niet terechtkunnen bij bijvoorbeeld vrienden of familie.

De autoriteiten sluiten niet uit dat de situatie ernstiger kan worden dan eerder donderdag gevreesd. Er is sprake van een mogelijk hoger waterpeil dan tijdens de beruchte watersnoodramp van 1953.

De overheid van de kustprovincie West-Vlaanderen haalde ondertussen hard uit naar kustgemeenten die de storm "minimaliseren" zoals Knokke. "Ik betreur dat Knokke alles weglacht. Ik hoop dat er niets gebeurt, maar als er iets gebeurt, zullen we Knokke herinneren aan onze waarschuwingen", aldus provinciehoofd Carl Decaluwé tegen het Belgische persbureau Belga.

De Belgische meteorologische dienst heeft code oranje afgegeven, de op een na hoogste weerswaarschuwing. 

Duitsland

De eerste uitlopers van de zware storm die donderdag over delen van Europa raast, heeft rond het middaguur ook de Noordzeekust van Duitsland bereikt. De luchthaven van Hamburg heeft zo'n vijftig vluchten geannuleerd, meldt Spiegel Online.

Ook het treinverkeer in Duitsland ondervindt ernstige hinder. In Berlijn wordt de piek van de storm rond 19.00 uur verwacht.

De zwaarste wind wordt verwacht op de Duitse eilanden, maar ook het vasteland krijgt het zwaar te verduren. 

Denemarken

Wegens de storm werd in Denemarken in de loop van de middag alle treinverkeer gestaakt. Reeds in de ochtend werden veel bruggen afgesloten voor autoverkeer. Er varen geen veerboten meer naar het eiland Bornholm in de Oostzee.

Ook in Zweden zullen op tientallen trajecten geen treinen meer rijden.

Engeland

De bewoners van negenduizend gebouwen in Great Yarmouth aan de Engelse Noordzeekust worden geëvacueerd vanwege hoogwater.

Dat meldde de BBC donderdag. Op zeker 28 plekken in Wales en Engeland zijn waarschuwingen voor ernstige overstromingen gegeven.

De Engelse oostkust kampt met de hoogste vloed in zestig jaar, meldden de autoriteiten. Eerder werden in het graafschap Essex bewoners van 2.500 huizen geëvacueerd. In Blackpool, in het westen van Engeland, is de promenade ondergelopen.

Wales kampt al met overstromingen. In de plaats Rhyl, aan de Ierse Zee, staan zo'n driehonderd woningen onder water.

Premier David Cameron liet via Twitter weten dat de regering en hulpdiensten er alles aan doen om mensen te helpen bij de storm.

Bekijk ons liveblog over de storm