Noord-Korea is bezig zijn grootste kamp voor politieke gevangenen verder uit te breiden. Op satellietbeelden is te zien dat nieuwe onderkomens en productiefaciliteiten zijn gebouwd bij kamp Kwanliso 16.

Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw rapport. Daarin doen ook getuigen hun verhaal over verkrachtingen, executies en zeer zware arbeidsomstandigheden in het verleden.

Amnesty zegt dat het bewijs heeft overgedragen aan de commissie van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar mensenrechtenschendingen in het zeer gesloten Aziatische land.

Kamp Kwanliso 16 is het grootste kamp in Noord-Korea met een oppervlakte van ongeveer 560 vierkante kilometer. In 2011 zaten er naar schatting 20.000 mensen vast. Amnesty bekeek ook de ontwikkeling van kamp 15, dat ongeveer 370 vierkante kilometer beslaat. Daar nam het aantal onderkomens ogenschijnlijk af. De economische activiteiten bij de kampen, zoals land- en mijnbouw, zijn duidelijk zichtbaar.

In Noord-Korea zijn volgens Amnesty honderdduizenden mensen opgesloten in kampen en gevangenissen. Dat zijn niet alleen 'politieke misdadigers'. Vaak gaat het ook om familieleden van mensen die schuldig zijn bevonden aan politieke misdaden die zelf niets hebben misdaan.

Lees meer over Noord-Korea