De Mexicaanse politie heeft woensdag een gestolen truck en container met nucleair afval teruggevonden.

De dieven hebben het materiaal echter uit het omhulsel gehaald, en zijn blootgesteld aan gevaarlijke doses straling. Dat hebben de Mexicaanse nucleaire autoriteiten woensdag bekendgemaakt.

Volgens de autoriteiten kunnen de dieven sterven aan de stralingsdoses die ze hebben opgelopen. De omgeving van de truck is afgezet.

De autoriteiten stellen dat ze het radioactieve materiaal dat afkomstig was uit een ziekenhuis zo snel mogelijk weer willen verpakken. De precieze locatie van het nucleaire materiaal is niet bekendgemaakt.

Zeer gevaarlijk

De diefstal van de truck met het afval leidde tot groot alarm. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) waarschuwde dat het materiaal zeer gevaarlijk was.

Het radioactieve materiaal kobalt-60 was goed verpakt, maar als iemand het zou uitpakken of beschadigen, zou dat mogelijk ernstige gevolgen hebben, benadrukte het IAEA. Kobalt-60 wordt in ziekenhuizen gebruikt voor radiotherapie, een behandeling van kanker.

De truck was onderweg van een ziekenhuis in Tijuana naar een opslagcentrum voor radioactief afval. In Tepojaco, niet ver van de hoofdstad Mexico-Stad, werd het voertuig gestolen.