De Amerikaanse autoriteiten hebben woensdag opnames vrijgegeven van telefoongesprekken met de alarmcentrale tijdens de dodelijke schietpartij op een school in Newtown. 

Terwijl de telefonisten van 911 paniekerige bellers instructies geven, zijn op de achtergrond schoten te horen.

''Ze schieten op de voordeur. Het glas ligt eruit. Het is nog bezig'', zegt een verward klinkende man. De telefonist vertelt de man, die Richard heet, daarop dat hij dekking moet zoeken.

De autoriteiten van Newtown (Connecticut) wilden de 911-gesprekken in eerste instantie niet vrijgegeven. Maar na een beroep op de Amerikaanse Wet openbaarheid van bestuur, werden zeven gesprekken alsnog gepubliceerd.

Aasgieren

In Newtown is dat besluit niet bij iedereen in goede aarde gevallen. ''Aasgieren van de media, jullie hebben jullie opnames. Ga alsjeblieft weg'', stond woensdag op een met de hand beschreven bord aan een telefoonpaal in Newtown.

Er bestaan nog meer opnames en foto's van de plaats delict, maar die worden niet gepubliceerd.

Tijdens het drama in de Sandy Hook-school werden op 14 december vorig jaar 20 kinderen en 6 volwassenen doodgeschoten. Daarna richtte de schutter het wapen op zichzelf. Volgens het onderzoek had de dader, Adam Lanza (20), het bloedbad gepland, maar de voorbereidingen geheimgehouden.