De liberaal Xavier Bettel is woensdag beëdigd als leider van een regering van de liberalen, sociaaldemocraten en groenen in Luxemburg. 

Met de zogeheten Gambiacoalitie, genoemd naar de kleuren in de Gambiaanse vlag (rood, blauw en groen), komt een einde aan de periode van negentien jaar dat premier Jean-Claude Juncker het groothertogdom bestuurde.

De 40-jarige Bettel, tot nu toe burgemeester van de hoofdstad Luxemburg, ziet het financieel beleid als de grootste uitdaging voor de nieuwe regering.

In het regeerakkoord van ongeveer tweehonderd pagina's worden bezuinigingen, een omvangrijke hervorming van de belastingen en een verhoging van de omzetbelasting aangekondigd.

Junckers 

Junckers christendemocraten werden bij de verkiezingen van 20 oktober de grootste partij, maar de ex-premier slaagde er niet in een coalitiepartner te vinden. De nieuwe regering steunt op 32 van de 60 zetels in het parlement.

De regering telt vijftien ministers en drie staatssecretarissen. De 58-jarige Juncker wacht de voor hem ongewone rol van oppositieleider. Hij was tot woensdag de langstzittende regeringsleider van Europa.