De autoriteiten in Mali hebben in de buurt van een militaire basis een massagraf met 21 lichamen ontdekt. Wie de slachtoffers zijn, is nog niet vastgesteld.

De lichamen zijn inmiddels opgegraven. Volgens bronnen binnen het leger gebeurde dat op bevel van de rechter in de zaak tegen Amadou Sanogo, die vorig jaar een staatsgreep pleegde.

Nadat de democratisch gekozen president Amadou Touré was afgezet, kwam het tot gevechten tussen de coupplegers en troepen die loyaal aan hem bleven. Mogelijk zijn de slachtoffers die in het massagraf lagen, toen vermoord. Het aantal slachtoffers komt overeen met het aantal militairen dat nog werd vermist.

Bewoners van het dorp Diago zeggen dat ze de aanwezigheid van het massagraf ''lang geleden'' aan de autoriteiten hebben gemeld. Volgens hen hebben soldaten het massagraf vorig jaar gegraven.

Nederland

Nederland stuurt binnenkort 368 militairen en 10 politiemensen naar het Afrikaanse land. Zij moeten een jaar lang een bijdrage leveren aan de VN-missie die er voor veiligheid en rust moet zorgen.

De missie MINUSMA staat onder leiding van Bert Koenders, de oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking.

Chaos

Het zuiden van Mali gold als een toonbeeld van rust in het roerige West-Afrika. In 2012 gleed het land af tot chaos. Opstandige Toeareg en jihadisten liepen een deel van het noorden onder de voet, waarop de militairen de macht overnamen.

De opstand verhevigde en uiteindelijk moesten er Franse troepen aan te pas komen om de militanten terug te dringen.

Burgerregering 

De situatie blijft gespannen, ook nu het land weer een burgerregering heeft en terug probeert te keren naar de normaliteit. Militante Toeareg dreigden vorige week nog de wapens weer op te pakken, omdat ze niet tevreden zijn over het verloop van de onderhandelingen met de interim-regering.