Het voorlopige parlement van Libië, de Algemene Nationale Raad (GNC), heeft woensdag in meerderheid besloten dat islamitisch recht de basis moet zijn voor de wetgeving. 

''Islamitisch recht is de oorsprong van de wet in Libië. Alle instituten moeten in overeenstemming daarmee functioneren'', zo liet de GNC na de stemming weten.

Een speciaal comité zal bekijken of de bestaande wetten van het land in strijd zijn met wat voor islamitisch recht, sharia, wordt gehouden.

Sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011 is het olierijke Noord-Afrikaanse land verscheurd en poogt de GNC een centraal gezag op te bouwen. Veel leden van de GNC zijn islamisten.

Interpretatie

De taak van het comité is niet eenvoudig. Sharia is geen wetboek dat ter inzage klaarligt, maar een begrip dat alle normen en waarden van de islam en hun interpretaties omvat.

De praktische gevolgen van het besluit van de GNC zijn van die interpretaties afhankelijk. Ze kunnen dan ingrijpende gevolgen hebben voor vooral het familierecht, het strafrecht en voor financiële regelgeving.

In het buurland Egypte is de islam al lange tijd ''de bron'' van de wetgeving op papier, maar sinds de 19e eeuw is het rechtsstelsel over het algemeen gebaseerd op vooral Frans recht.