Greenpeace wil dat de 26 buitenlandse actievoerders van de Arctic Sunrise Rusland kunnen verlaten. Advocaten hebben bij het onderzoekcomité het verzoek gedaan uitreisvisa te verstrekken. 

Dat heeft Greenpeace woensdag bekendgemaakt.

De 26 actievoerders, onder wie twee Nederlanders, komen uit zeventien landen. Ze hebben hun paspoort weliswaar teruggekregen, maar kunnen Rusland niet uit omdat daarvoor een geldig visum nodig is.

Voor alle 26 betrokkenen wordt een apart verzoek om zo'n visum ingediend. Het Russisch onderzoekcomité heeft drie dagen de tijd op zo'n verzoek te reageren, aldus de milieuorganisatie.

Unieke situatie

Jasper Teulings, hoofd juridische zaken van Greenpeace International, spreekt van een unieke situatie. ''De dertig betrokkenen zijn in staat van beschuldiging gesteld en in Rusland vastgezet nadat ze in internationale wateren door de Russen zijn aangehouden. We hebben goede hoop dat de zaak kan worden opgelost."

''Sinds hun vrijlating zijn de actievoerders medisch onderzocht, hebben ze hun geliefden gesproken of ontmoet en hebben ze voldoende voedsel en rust", aldus Ben Ayliffe van Greenpeace. ''Maar we hebben geen zekerheid of er visa worden verstrekt. We doen ons best ze spoedig mogelijk thuis te krijgen."

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland