Het Russische verbod op 'homoseksuele propaganda' is niet in strijd met de grondwet.

Dat heeft het Grondwettelijk Hof in Sint-Petersburg woensdag besloten, meldt het Russische persbureau RIA Novosti.

Homorechtenactivist Nikolai Alexejev had de zaak aangespannen nadat hij een boete had gekregen. Zijn vergrijp bestond eruit dat hij een bord omhooghield met een citaat van een actrice uit de Sovjettijd: ''Homoseksualiteit is niet pervers, in tegenstelling tot hockey en ijsballet.''

Dat was volgens de politie in strijd met de ''wet tegen het bevorderen van niet-traditionele seksuele relaties ten overstaan van minderjarigen’’, zoals de wet officieel heet. Een lagere rechter had Alexejev al eerder in het ongelijk gesteld.

Moeders en kinderen

Het Grondwettelijk Hof bevestigt nu dat de wetgeving in lijn is met de grondwet, omdat die de staat verplicht ''tot het beschermen van moeders, kinderen en families''.

Westerse regeringen en mensenrechtenorganisaties hebben de regels fel bekritiseerd. Sommige activisten riepen zelfs op tot een boycot van de Olympische Winterspelen, die in februari in het Russische Sotsji worden gehouden.

Vrijheid

Om de onrust te temperen maakte president Vladimir Poetin duidelijk dat ook homoseksuelen van harte welkom zijn in Sotsji.

De omstreden wet is volgens het Kremlin bedoeld ''om kinderen te beschermen’’ en niet om volwassenen in hun vrijheid te beperken. Rusland hoort overigens niet bij de 76 landen in de wereld waar homoseksualiteit als zodanig strafbaar is.