De Russische regering vindt dat het Westen zich niet moet bemoeien met de ''interne aangelegenheden'' van Oekraïne. 

Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei woensdag niets te begrijpen van een verklaring van de NAVO, die dinsdag het ''buitensporige geweld tegen vreedzame betogers'' in het Oost-Europese land veroordeelde.

Lavrov is in Brussel voor overleg met zijn ambtgenoten van NAVO-lidstaten, onder wie de Nederlandse minister Frans Timmermans. Ook hij oordeelde onlangs dat de politie ''excessief geweld'' gebruikt tegen betogers die een pro-Europese koers van hun regering verlangen.

''Ik begrijp niet waarom de NAVO zulke verklaringen afgeeft'', zei Lavrov. ''Ik hoop dat Oekraïense politici de situatie in vreedzaam vaarwater kunnen brengen. We roepen iedereen op zich er niet in te mengen.''

Medvedev

De Russische premier Dmitri Medvedev liet zich in Moskou in soortgelijke bewoordingen uit. Hij zei tijdens een bezoek van de Oekraïense vicepremier Yoeri Boiko onder meer dat Rusland ''stabiliteit en orde'' wil in het buurland.

De westers georiënteerde oppositie in Oekraïne is de afgelopen weken steeds massaler aan het demonstreren. Aanleiding was het besluit van president Viktor Janoekovitsj om geen handtekening te zetten onder een associatieverdrag met de EU. Janoekovitsj zei dat de economie van het land nog niet rijp is voor toenadering tot Europa.

Demonstranten

Op het centraal gelegen Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev waren afgelopen weekend honderdduizenden demonstranten op de been.

De taferelen deden denken aan de zogeheten Oranjerevolutie van 2004. Janoekovitsj had in dat jaar de presidentsverkiezingen gewonnen. De oppositie sprak echter van fraude, waarna massale protesten losbarstten.

Uiteindelijk kwam er een nieuwe verkiezingsronde, die Janoekovitsj verloor van zijn tegenstander Viktor Joesjtsjenko. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2010 wist Janoekovitsj toch nog zijn ambitie waar te maken. Internationale waarnemers noemden de verkiezingen ditmaal ''eerlijk en transparant’’.