De Japanse aanpak van de problematiek rond de kernramp van Fukushima is verbeterd. Er wordt op een goede manier gewerkt aan een structurele oplossing. 

Dat is de conclusie van een team van negentien experts die verbonden zijn aan het atoomagentschap IAEA.

''Japan heeft een goede basis gebouwd om de strategie te verbeteren en de nodige bronnen in te schakelen om de kerncentrale van Fukushima veilig te ontmantelen", aldus teamleider Carlos Lentijo.

"De situatie blijft echter complex, en er zullen in de toekomst nog steeds uitdagende problemen zijn die opgelost moeten worden om de stabiliteit van het terrein op de lange termijn te kunnen garanderen", stelt Lentijo. "We staan aan het begin van een lang proces, maar Japan begint beter de situatie beter te begrijpen, en dat begrip is essentieel om de problematiek aan te pakken."

Het atoomagentschap onderzocht tussen 25 november en 4 december hoe ver Japan is gevorderd in het plannen en uitvoeren van de ontmanteling van de kerninstallaties van Fukushima. Ook keek het team van experts naar het Japanse vermogen om het stralingsniveau in de omgeving te meten.

"De regering van Japan en TEPCO hebben een omvangrijk plan met goed omschreven maatregelen opgesteld om het probleem van besmet water aan te pakken", luidt een van de conclusies van de experts. 

Eind januari wordt het hele rapport van het IAEA gepubliceerd.

Vier vragen over Fukushima