Er is pas één procent gepubliceerd van het materiaal dat klokkenluider Edward Snowden heeft doorgespeeld aan de Britse krant The Guardian. Dat heeft de krant dinsdag bekendgemaakt.

The Guardian heeft een reeks artikelen gepubliceerd op basis van het materiaal dat Snowden, voormalig medewerker van de Amerikaanse geheime dienst NSA, heeft gelekt.

Uit de documenten van Snowden wordt duidelijk dat de Britse en Amerikaanse geheime diensten op grote schaal mensen afluisteren en gegevens verzamelen.

In totaal heeft Snowden ongeveer 58.000 documenten in zijn bezit, aldus hoofdredacteur Alan Rusbridger.

Zorgvuldige afwegingen

The Guardian heeft volgens Rusbridger 'zeer zorgvuldige afwegingen' gemaakt over welke documenten worden gepubliceerd. Bovendien zijn de namen van betrokken medewerkers van de inlichtingendiensten weggelaten. "We hebben geen namen gepubliceerd."

Rusbridger wordt maandag gehoord door een commissie van het Britse parlement. De zitting is onderdeel van een bijeenkomst over contraterrorisme. Volgens bronnen bij de Britse overheid en inlichtingendiensten hebben de stukken van The Guardian de Britse staatsveiligheid in gevaar gebracht en terroristen juist in de kaart gespeeld.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken